Alkohole Świata

Wódka – wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%). Według prawa obowiązującego w Polsce, aby móc legalnie nazywać napój alkoholowy wódką musi on zawierać minimum 37,5% alkoholu.

 

Wódki można podzielić na:

wódki czyste – będące rozcieńczonym wodą do 45% (lub więcej) spirytusem rektyfikowanym;

wódki czyste zwykłe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego

wódki wyborowe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego)

wódki luksusowe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego)

wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z:

destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka, goldwasser) – wódki gatunkowe zwykłe,

z destylatów nierektyfikowanych (arak, rum, starka, whisky, brandy, rakija, śliwowica, morwówka, tequila, mezcal) – wódki gatunkowe naturalne

bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.

 

Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na:

wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)

wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)

wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)

wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)

 

likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l)

 

Vodka museum in Mandrogi, Leningrad Oblast, Russia.                     Muzeum wódki w Wierchnich Mandrogach w obwodzie leningradzkim



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl