Wódka – wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%). Według prawa obowiązującego w Polsce, aby móc legalnie nazywać napój alkoholowy wódką musi on zawierać minimum 37,5% alkoholu.
Wódki można podzielić na:
wódki czyste – będące rozcieńczonym wodą do 45% (lub więcej) spirytusem rektyfikowanym;
wódki czyste zwykłe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
wódki wyborowe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego)
wódki luksusowe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego)
wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z:
destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka, goldwasser) – wódki gatunkowe zwykłe,
z destylatów nierektyfikowanych (arak, rum, starka, whisky, brandy, rakija, śliwowica, morwówka, tequila, mezcal) – wódki gatunkowe naturalne
bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.
Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na:
wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)
wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)
wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)
wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)
likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l)
Muzeum wódki w Wierchnich Mandrogach w obwodzie leningradzkim